Jens Raahauge

Blog

Flygtningestrømme og politikerdrømme

Årets ord synes at være en gave til afhumaniseringens Danmark, alt imens nogle politikere får deres flugtdrømme opfyldt. Der er vist grund til at ønske alle et ordentligt nytår.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Årets ord blev 'flygtningestrømme', og herved har P1s Sproglaboratoriet og Dansk Sprognævn foretaget et valg det nok er værd at give lidt opmærksomhed. Akkurat som nysproget i forbindelse med folkeskolereformen står vi her over for et ord der fjerner mennesket fra ulykken. Flygtningene reduceres til en ensartet masse som skal reguleres, og som må reguleres hvis vi ikke skal blive oversvømmede. Derfor bliver det nemt at gribe ind over for flygtningene, og derfor kan man fra de regulerende politikere blive grebet af afhumaniseringen og fx komme til at synes at det er naturligt at konfiskere en flygtnings smykker.

Måske har de der har valgt årets ord, et ønske om at udstille det afhumaniserede Danmark. Men der er nu nok snarere tale om at ordet er valgt fordi det er typisk for tiden. Og dermed er valget en blåstempling af afhumaniseringen.

Men hvorfor er det særlig interessant, om valget skyldes det ene eller det andet? Et ord er jo et ord. Joh, men ethvert ord har krav på en tanke, på at blive placeret i en kontekst. Vi taler og taler om flygtningestrømme som om det er en naturkatastrofe vi i øvrigt er uden andel i. Men vi er vel sammen med England største bidragyder til at Mellemøsten gik i opløsning, da vi på et forløjet grundlag gik med i Irakkrigen. Men det taler vi ikke om. Tværtimod lukker man for den kommission der skulle afdække det der skete. Hvad der er rigtigt og forkert i denne sag, ved jeg af ovennævnte grunde ikke, men det er pudsigt at vore politikere mørklægger dette og flere andre områder. De bruger alle drenges drøm: Den lygte der kan indhylde det den rettes imod, i mørke. Mørkelygten! (Læs Jesper Tynells bog med denne titel). 

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Når man fjerner sanseligheden, kødet og blodet, fra sproget, bliver de mest stupide handlinger acceptable. (Læs Orwells 1984 - eller Hanne Marie Svendsens ungdomsbog Den skjulte by).

Mens afhumaniseringen af det politiske sprog florerer, er det blevet mere og mere attraktivt for toppolitikere at flygte ind i erhvervslivet. Anders Fog kom til NATO, siden til våbenhandel i Boston med en nebengeschæft om af få danskere til at elske Goldman Sachs, Karen Hækkerup kom til Landbrug & Fødevarer som netop har fået lempet miljøkrav på alle hylder, og Bjarne Corydom er blevet direktør hos sine egne konsulenter, der hjalp ham med at rette det ødelæggende slag imod folkeskolen.

Måske afdækker dette at mange af vore toppolitikere har større drømme om egne karrierer end de har for et menneskeligt samfund. Og pudsigt er det under alle omstændigheder, at de fleste toppolitikere i dag har en uddannelse der sigter på embedsmandsjob med karrieremuligheder. Sjovt at vi skraldgriner af Grundtvig og Blicher som begge var skeptiske ved pøbelvælde og derfor ønskede forskellige begrænsninger af demokratiet; Blicher fx at man kun skulle kunne stemme på præster. Nu har vi via hensygnende vælgerforeninger nået næsten det samme: kandidater må have en embedsmandsuddannelse.   

Jeg synes, at der i højere grad end tidligere er grund til at ønske, håbe og arbejde for et nyt år der er præget af ordentlighed.