Folkeskolens matematikrådgiver

Blog

At folde en matematisk løsning

Fold din løsning. Undersøg din foldning. Hvad har du fundet ud af?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er flere forskellige formater, der kan anvendes til at vise og forevige en løsning på en opgave i matematikundervisningen. Jeg bruger kladdehæfter, CAS-programmer, blogs, film optaget på mobiltelefoner, plakater tegnet i easelly https://www.easel.ly/, Excel, GeoGebra, Office365, pap og tape, Google Docs og foldninger.

Foldning i matematiktimerne

Når eleverne folder en løsning, bliver der diskuteret og sammenlignet. Der bliver tænkt rumligt og kreativt.  Der bliver brug for at kunne anvende arbejdstegninger.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Og matematikken bliver synlig for eleverne. Det kan være en befrielse for nogle elever, at sidde med et stykke papir mellem hænderne i en tid, hvor computere fylder en del i fagene. Foldning kan hjælpe elever, der er i matematikvanskeligheder med at forstå og se matematikken. Foldning er godt for de elever, der er lærer taktilt. Det kreative og eksplorative forenes nemt i papirfoldning og ræsonnementskompetencen bliver aktiveret.

Magi i matematik

Det kan være lidt som magi, når foldningen viser matematikken. Som en elev sagde til mig, ”det er ligesom man kommer ind bagved”. Først er det næsten en aha-oplevelse, og derefter kommer forståelsen for matematikken, når der analyseres på foldningen.

opgaver
  • Fold en brøk, hvilke brøker er lette og hvilke skaber udfordringer, hvorfor?
  • Fold Pythagoras
  • Hvilke vinkler kan du folde ud af et stykke A4 papir?
  • Hvordan kan man folde division og multiplikation?
  • Hvordan kan du folde trekanter, og hvad kan du undersøge om trekanter ved foldning?
Hjemmesider og film til inspiration

https://www.tor.com/2017/06/29/the-magic-and-mathematics-of-paper-folding/

https://www.youtube.com/watch?v=lNdamZqdI_o

https://da.khanacademy.org/math/math-for-fun-and-glory/vi-hart/vi-cool-stuff/v/origami-proof-of-the-pythagorean-theorem