Folkeskolens matematikrådgiver

Blog

Nekrolog over skolekom

R.I.P. kære skolekom. Du gav os så meget, skabte så mange fællesskaber og lærte os at bruge mail som kommunikationsmiddel, læse i konferencer, videndeling og meget mere. Nu ligger du på dit dødsleje og kæmper med de sidste åndedrag. Om lidt er det forbi.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du har altid været en del af min læreridentitet. Jeg mødte dig i starten af dit virke. Jeg hed lis.zacho@skolekom.dk. Du havde store tider, og mindre store tider. Specielt til sidst, hvor der ikke blev passet ordentligt på dig, og man ikke brugte dig, gik det ikke godt. Du blev stærkt udfordret af, at der dukkede andre aktører op, der tilbød mails til folk. Det blev moderne at sige, at jeg kan altså ikke holde øje med alle de her mails, så jeg har kun en, og for mange var det pludselig ikke skolekom. Man valgte selv, og nogle valgte lærerfællesskabet og dig fra og brugte private mails til arbejdskommunikation. Jeg brugte dig til arbejde og så havde jeg en fritidsmail ved siden af. Det fungerede perfekt. Det var godt at skille tingene ad, og det var fint at have 2 mails. Senere blev jeg dog temmelig udfordret. Intra, fællesnettet, office 365, so-me...

Jeg husker tydeligt, da vi fandt ud af, at lave grupper sammen med dig. Vi oprettede grupper, hvor vi kunne dele erfaringer og materialer. Små grupper for dem vi havde faglige fællesskaber med. Min første gruppe hed VIP, vi læste til matematikvejledere og havde brug for et fælles sted at lægge vores materialer, noter og gode idéer. Vi holdt øje med VIPpen og glæden var stor, når der var et lille rødt flag ved den. Vi vidste, at der var hjerneguf til fællesskabet. Det var spændende og vi fik øjnene op for internettets og skolekoms lyksaligheder. Vi var vilde med konferencerne, og diskuterede ting vi havde læst der om matematik og IT. Havde man et spørgsmål eller manglede man noget, så var det stedet. Du var vores fælles opslagstavle og lærerværelse.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Vi er nu belemret med så mange mails og platforme, at vi farer vild. Fællesskabet er revet væk fra os. Vi forsøger at navigere, men giver fortabt. Det er svært at overskue vores digitale liv, når vi skal være til stede alle steder, og vi så i virkeligheden ikke er ordentlig til stede nogen steder. Vi kæmper med logins og brugernavne. Vi har mistet overblikket. Vi håber, at vi får læst og besvaret det vi skal. Vi opretter facebookgrupper og melder os til facebookgrupper, hvor vi finder interessefællesskaber. Fint nok og hurtig kommunikation, men også helt ved siden af og underligt. Det virker uprofessionelt at bruge facebook professionelt. Det kan føles som at sætte sedler op på opslagstavlen i det lokale supermarked - altså I de supermarkeder, hvor vi stadig har budskaber til hinanden. Man sætter en seddel op om matematik, og håber på svar, diskussion eller et godt råd. Det sker ikke. Det er så fint med valgfrihed, men lærere har brug for fællesskab. Vi har brug for at være sammen og inspirere hinanden. Vi lever i en tid, hvor vi står af, hvis det er for besværligt, for vi har ikke tid.

Vi kommer til at savne dig, og snart vil tabet vise sig for os. Den fælles kommunikationskanal for alle lærere og matematiklærere i Danmark er afgået ved døden.

R.I.P.  @skolekom.dk