Folkeskolens matematikrådgiver

Blog

Rør blot ikke ved min gamle jul

Julen er ikke som den plejer. Coronaen kaster sine dystre skygger over den gode gamle jul. Julen er udfordret af Corona. Det bliver jul i sprittågernes skygge.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: stock_colors/istock.com

Julen er ikke aflyst. Men den er ikke som den plejer. Vi lever i aflysningernes tid. Rigtig mange fine juletraditioner kan ikke gennemføres. Vores fællesskab er allerede aflyst. Fællessangen er en superspreder, og derfor er den pt. ikke eksisterende. Luciaoptoget, hvor skolens fællesarealer er fyldt til bristepunktet, er nu umulig. En smuk tradition, der nu er en supersmittebegivenhed. Ellers et fint øjeblik midt i juleræset.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Lærerne er dygtige og kreative, men overskuddet til at genopfinde julen og alle dens skønne traditioner, findes lige nu ikke i skolen. Vi gør, hvad vi kan for eleverne og for julen, men lige netop i år, må det være nærvær med afstand. Hygge i klassen med afstand og portionsindpakning. Julerengøring og sprit. Og midt i det hele bliver elever, klasser, årgange, lærere hjemsendt, da der er konstateret positive test. Skolen som en jule-yoyo.

Årets julekalender i min klasse er også anderledes. Vi har modelleringsjul. Alle eleverne har arbejdet med forskellige modeller, der kan sige noget om smittetallet i december. Vi skal så finde dagens bedste bud på et smittetal, og vinderen belønnes med pebernødder. Eleverne arbejder i regneark. Jeg har stadig håb om, at matematik er faget, der kan få eleverne til at forstå alvoren i pandemien.

Der findes heldigvis også en del digitale muligheder. Sofaskolen fra Alinea holder jul. Skoledu.dk har en julekalender. Og google byder ind med rigtig mange muligheder.

Og analoge muligheder, som medlem af Matematiklærerforeningen har jeg lige modtaget et medlemsblad fyldt med den skønneste julematematik.

God december til alle og forhåbentlig fri fra Corona