Blog

foto: Pixabay

Kære undervisningsminister, velkommen

Vi får snart en undervisningsminister, der kan handle og agere, det glæder vi os til, for der meget at gå i gang med.

Publiceret Senest opdateret

Tillykke med jobbet og velkommen til folkeskolen.

Vi har med spænding set frem til at kunne byde dig ind i den enorme, rummelige og udfordrede folkeskole. Der er nok at tage fat på. Men du kan stole på, at os der er tilbage og samtidig har en læreruddannelse, vi vil hjælpe dig. Så hvis du kunne give en hånd til dem, der ikke har en læreruddannelse, ville alle være glade, og du kunne få endnu flere hjælpere. Jeg har også en idé om, at hvis man har taget en læreruddannelse, så er det mere naturligt at man arbejder som lærer gennem mange år. Vi har lidt for meget svingdør i disse tider.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Nu er det jo snart juleferie og tid til hyggelæsning. Frem med plaider, varme drikke og resterne fra alle julens eskapader. Tænd et stearinlys og find ekspertgruppens rapport frem. Læn dig tilbage og læs. Det er kvalitetstid for en undervisningsminister. Den er dit nye arbejdspapir. Det er her du vil finde gennemtænkte løsningsforslag for matematikundervisningen i folkeskolen. Og så vil du også finde ud af, at matematik er et meget vigtigt fag. Det er faktisk det eneste fag fra folkeskolen, der har direkte indflydelse på livsindkomsten. Hvis du klarer dig godt, og kommer videre til gymnasiet og gennemfører B-niveau der, så vil din livsindkomst være 20 større end, hvis du ikke havde gennemført. Det er da værd at tage med.

Når du nu er i gang med arbejdet, kunne du så ikke lige se på teknologiforståelsen. Vi har ventet i så lang tid på en afgørelse, og lige om lidt begynder skolerne, at se på næste skoleårs planlægning. Det kunne være den bedste julegave, bare at vide at du vil sørge for at der kommer en afgørelse snarest - gerne med en plan og en dato. Hvis du ikke lige ved, hvad teknologiforståelse er, så er du velkommen her hos mig, hvor jeg på trods stadig underviser i det livsvigtige fag teknologiforståelse. Ellers må du forklare mig, hvorfor du ikke vil tage stilling til teknologiforståelse i den danske folkeskole, der rent tilfældigvis befinder sig i et af verdens mest digitaliserede lande - bare ikke for børnene. Så kan jeg pakke mine ambitioner for de kommende generationer af borgere sammen. Lukke ned og slukke lyset.

Det kunne være skønt, hvis du havde nogle gode idéer til alt det med test. De koster godt nok god undervisningstid lige pt. Det ville være bedre med mere fokus på formativ evaluering. Og så kunne lærerne også få fornemmelsen af, at deres arbejde havde en værdi. Og at sandheden ikke altid ligger i en onesizefitsall test. Og kunne du så ikke lige se på trinmålene og de klassetrin, I har udvalgt til deltagelse i nationale overgangstest. Det passer ikke sammen.

De store elever har svært ved at møde tidligt, og de små elever har svært ved at få sent fri, så kunne du ikke også lige se på elevernes mødetider. Men se også lige på, hvor mange skoletimer et barn kan have om ugen. Du kan spørge nogle af dine kollegaer i andre lande. Det er ikke altid fedt at ligge i førerpositionen.

I skolen taler vi om, at det skal give mening. Jeg håber, at du tænker, at det er meningsfyldte arbejdsopgaver, jeg foreslår dig. Det er helt sikkert områder, der betyder meget for folkeskolen, lærerne, eleverne og forældrene. Partilederne har forhandlet i rekordmange dag. Måske er det fordi, at de er grundige, ellers er det fordi de ikke kan blive enige. Det minder mig lidt om konflikter i 3. klasse, hvor versionerne af, hvad der er sket, ændrer sig. For alle vil bestemme. Alle vil have ret. Alle vil have magt. Jeg håber at du vil være hele folkeskolens undervisningsminister og hjælpe os med at få løst de mange udfordringer, vi møder hele tiden. God læselyst i juleferien.

Send flere penge