Folkeskolens matematikrådgiver

Blog

Når matematik bliver en del af virkeligheden - #COVID19

Det er så motiverende, når vi bruger den virkelige verden i matematiktimerne, men det er også lidt skræmmende når det handler om Coronavirus.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En af mine elever i 8. klasse kom og viste mig en App, hvor de daglige opdateringer handlede om den frygtede Coronavirus. Hvor mange var smittet i alt, hvor mange nye smittede, og hvor mange var døde. Jeg fik hurtigt appen ned på min egen telefon, og vi gik lige et par dage og fulgte og diskuterede udviklingen. Så dukkede den ide op, at vi kunne prøve at fremskrive tallene ved beregning og derved spå med matematik om udviklingen en uge frem. Var der et mønster? Hvordan ville grafen se ud? Hvor tæt på virkeligheden kunne vores udregninger blive. Hvis vi ramte tæt på, var det så beregnede tal, vi havde, eller var det virkeligheden. Det blev tid til at se kritisk på tallene.

Beregningerne blev printet og hængt op, og hver dag blev dagens tal tilføjet og vurderet. Hvis det fortsatte, og der ikke blev anvendt karantæne, hvornår ville hele verden så få Coronavirus? Der gik sport i at kunne finde nye muligheder for undersøgelser og eleverne fulgte skarpt med på nyhederne for bedre at kunne argumentere og diskutere tallene og deres betydning. God fornemmelse for matematiklæreren, når eleverne læser nyheder for at kunne debattere i matematiktimerne.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Det er godt at være matematiklærer, når virkeligheden kommer ind i klasseværelset, og eleverne beregner, estimerer, argumenterer og er kritiske over for resultater, selvom det er på en trist baggrund.

Links:

https://www.worldometers.info/coronavirus/