Folkeskolens matematikrådgiver

Blog

Den der søger, vil finde

Små historier fra den virkelige skoleverden om internet, undervisning og dannelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har et forløb om procent og økonomi i 8. klasse. Der opstår en diskussion om validiteten af tallene i bogen. Nogle elever er meget skeptiske, og argumenterer heftigt. Jeg siger så til dem, ”hvor vil vi kunne finde et svar på om tallene holder?”. Der er straks enighed om at svaret findes hos Danmarks Statistik. Alle eleverne kaster sig over computeren og finder tal hos Danmarks Statistik, som de så videre forholder sig til ved brug af matematik. Diskussionen kvalificeres ved brug af computeren og de vilde muligheder, der findes for at søge oplysning. Situationen fra en helt almindelig matematiktime viser mig, at nettet, computere og telefoner er en gave til matematikundervisningen.

Når jeg så tænker på en anden lille historie fra den virkelige skoleverden, hvor en klasse var udfordret af uheldige episoder på Snapchat. Og forældrene foreslår at man bare sletter Snapchat fra børnenes mobiltelefoner, så er problemet løst. Historien viser mig, at de voksne nok ikke helt har forstået, at børnene har taget internettet til sig, men at de ikke altid ved, hvordan man opfører sig, da de er udfordret på deres digitale dannelse. Men hvem tager ansvaret for børnenes digitale dannelse? Det må jo klart være forældrene og skolen. Forældrene kan jo starte med børnenes dannelse og så komme videre til næste step, som er den digitale dannelse. Og skolen har jo også en klar opgave, når vi taler om dannelse. Dannelse og forbud rimer ikke i mine ører, om den er digital eller ej.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Vi skal gøre eleverne til kompetente og dannede brugere af internet, for der er virkelig megen god hjælp, inspiration og viden at hente til gavn for en helt almindelig matematiktime.