Foto: Pixabay

Når det ikke er svaret, der tæller

Undersøgende matematik som en motiverende faktor for elevernes problemløsning i matematiktimerne

Publiceret Senest opdateret

Det er så meningsfyldt at arbejde med undersøgende matematik i skolen. Det er godt for forståelsen af matematikken at kunne forklare sine svar, metoder og strategier. Problemløsningen bliver mere kreativ og drivkraften er elevernes egne initiativer og idéer. Der er mere fordybelse i arbejde, da løsningen ikke altid er ligefrem. Det kræver noget mere at arbejde undersøgende, når fokus er på processen.

Der er plads til at fejle og forsøge igen. Det er faktisk svært at undgå fejlene, da de hurtigt bliver en del af processen. Det er ikke altid let for eleverne at arbejde undersøgende, det er noget man skal øve sig på. Men det er heller ikke altid let for læreren, da man også selv skal have en mere nysgerrig og spørgende tilgang til elevernes løsningsarbejde.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er blandt andet at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: lis.zacho@gmail.com

Lærerrollen er anderledes, når vi arbejder undersøgende. Der kan let opstå uro, kaos og vilde idéer. Man skal turde at tænke ud af boksen og afprøve idéer af svingende kvalitet og substans. Man skal være meget mere nysgerrig på elevernes proces og fremskridt. Og så er det skønt at forskellighed er en styrke. Der kan være mange og forskellige bud på den samme opgave.

Jeg er sikker på at det undersøgende arbejde ikke kun leder mod afgangseksaminer og livet, men også mod mere motiverede elever. Det er mere spændende at undersøge problemstillinger end at løse endeløse rækker af opgaver.

 

Jeg finder inspiration til undersøgende arbejde i min egen undervisning på:

· Peter Liljedahl, der let findes gennem google

· https://dkmat.dk/nordisk-matematikkonkurrence-opgaverne-og-vinderne/

· https://kontextplus.alinea.dk/course/aP1I-kontext-7-9-laer-at-undersoege

· https://matematikdidaktik.dk/tema/undersoegende-matematikundervisning-i-grundskolenmat-didaktik.dk/undersoegende-matematik/

· https://matematikdidaktik.dk/tema/undersoegende-matematikundervisning-i-grundskolen

· Undersøgende matematik i skolen | Samfundslitteratur