Folkeskolens matematikrådgiver

Blog

Online undervisning i en Covid-19 tid 3.0

Der er et godt læringsudbytte, når vi laver film i matematiktimerne. Det kan være en udfordring at optage lyd i et klasseværelse eller en skole, hvor der sjældent er helt ro. Men det er jo ikke noget problem, når skolen er lukket, og eleverne skal lære derhjemme.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For at tilgodese den mundtlige dimension i matematik, kan man lave små film. Eleverne kan lave film om det matematiske emne, de arbejder med. Men de kan også arbejde med problemløsningsopgaver, som de løser og forklarer. Hvis opgaven lægger op til det, kan eleverne anvende konkreter til at argumentere for deres løsning.

Filmene kan optages med en mobiltelefon, og gemmes i den sky skolen bruger. Men de kan også lægges op på klassens blog, og så er det let for eleverne at kommentere og give feedback til hinandens film. Eleverne kan enten lave klip i deres film, eller optage flere gange for at få lavet en god optagelse. En lille film kan også repræsentere noget viden som eleverne kan anvende som repetition, hvis de bare ved, hvor de kan finde filmen igen.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Det bliver først til online undervisning, når eleverne og dig selv interagerer med internettet og kommenterer på hinandens film.

Opgaver

Indskolingen

  • Lav en undersøgelse af et stykke A4  papir. Du kan folde dit papir, måle dit papir osv.
  • Lav en undersøgelse af et stykke kvadratisk papir. Du kan folde dit papir, måle dit papir osv.

Mellemtrin

  • Lav en undersøgelse om vinkler. Du kan folde papir eller gøre noget helt andet. Tænk på. At vinkler ikke er ens. Du kan lave en film med din mobiltelefon eller en stopmotion film med en IPad.
  • Find data om corona-virus hvor det er regnet ud i %, find ud af hvordan de har regnet procenten ud. Lav en lille film, der viser dine data og udregninger.

Udskolingen

  • Find data om Covid-19 smittede og lav en film om dine fund og vurderinger. Du kan f.eks. anvende diagrammer og grafer til at understøtte dine forklaringer
  • Find data om Covid-19, som du mener er misvisende og forklar i din film, hvad der er matematisk galt med de data

Glæd dig til at se filmene i din egen sofa, og nyd elevernes kommentarer, og det kunne da være man også selv som lærer skulle lave en lille film. God fornøjelse i biografen