Folkeskolens matematikrådgiver

Blog

ØØØ, det kan jeg ikke lige huske

Er det kun mig, eller glemmer eleverne nogen gange det de har lært?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du lærer ved at gøre. Du lærer ved at skrive. Du lærer ved at tale. Du lærer ved at problemløse. Du lærer ved at bruge tilgængelige ressourcer, som lærere, kammerater, bøger, portaler og YouTube. Eleverne lærer ikke ved at få svaret serveret, men ved selv at komme ind i kampen.

Jeg har hele tiden fokus på elevernes forståelse af matematikken og elevernes kompetencer i undervisningen, og alligevel kommer de og siger, at det kan jeg ikke lige huske. Eleverne skulle tegne forskellige funktioner i GeoGebra, og en elev der stødte ind i en udfordring sagde ”Fiks det lige for mig”. Oplevelsen fik mig til at tænke på, at lave en samling af brugbare film fra YouTube, som eleverne kan anvende, når de ikke lige kan huske. Så kan de måske selv fixe det.

Folkeskolens matematikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Lis Zacho er Folkeskolens matematikrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning - lis.zacho@gmail.com

Der ligger virkelig meget matematik på nettet, som man kan inddrage i undervisningen. Youtube er en ren skattekiste, og jeg har samlet film om nogle af de ting eleverne ”glemmer”, så de selv kan repetere. Jeg har tidligere tænkt, at hvis man skulle lave et sådant materiale til eleverne, skulle man selv lave alle filmene. Det er bare en kæmpe opgave. Men mange elever lærer ved at google og anvende Youtube i deres fritid, uden at tage hensyn til sprog og personlig relation. De kan lige så godt lære på engelsk som på dansk. Det handler kun om at søge viden og information i forhold til en problemstilling, som de er stødt ind i. Her er mit forsøg på at overføre den idé til matematikundervisning.

https://sites.google.com/view/matematik-8-klasse/startside