Blog
Er der alternativer til forbud?
Som matematiklærer er det trist at være vidne til et forslag om af slukke for internettet til prøverne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvis prøvebekendtgørelsen ændres således at eleverne til afgangsprøven i matematik ikke får adgang til internettet, kan det få alvorlige følger for eleverne og deres undervisning. Det er logik for enhver lærer, at prøven i 9. klasse er et mål for undervisningen, og at undervisningen designes til at eleverne klarer sig bedst muligt til denne prøve. Hvis bekendtgørelsen ændres er det fuldstændig naturligt at undervisningen og elevernes læring også ændres.
Alternativer
Der er alternativer til forbud og der er tilgængelige tekniske løsninger, der kan gøre et forbud overflødigt. Men det er også teknisk muligt at tage billeder af elevernes skærme, således at man kan opdage og dokumentere eventuelt snyd. Man kan lukke for Facebook, snapshat og andre kommunikationsmuligheder. Man kunne bruge Hey!U, som er et lille praktisk device, hvor læreren kan se hvilke programmer eleven anvender, hvor læreren kan stille spørgsmål til eleverne, lave hurtige små test til eleverne, fx samle op på hvor langt eleverne er med deres arbejde. Det fungerer som en ekstra lille skærm, der tilsluttes elevernes computere, og som lærerne kan bruge som opsamlings- kommunikations og kontrolenhed. Så der er mange alternativer til forbud.
Nye prøver?
Vi kunne også ændre prøverne, så at der skulle anvendes endnu mere internet, hvor eleverne skal søge efter relevante oplysninger, der skal anvendes i deres problemløsning. Hvorfor skal man lave prøven som man altid har gjort, når der er store forandringer i samfundet omkring os. Det kunne være smart at prøverne også afspejlede de kompetencer, som eleverne har brug i deres videre uddannelse og liv. Hvorfor skal eleverne arbejde i grupper i hverdagen, og når det så er eksamen skal de arbejde alene. Hvorfor skal man ikke kommunikere med andre til en skriftlig eksamen, når man ellers altid skal kommunikere med andre. Det er på tide at modernisere prøverne, for de har stor indflydelse på den daglige undervisning, og der er masser af moderne fantastisk matematikundervisning, som der kan bruges til afsæt til moderniseringen. Jeg tror at vi er parate til at prøve nye moderne eksamensformer af.
Hvis skolen skal afspejle det omgivende samfund, skal der skrues endnu mere op for internettet i Folkeskolen